Son dönemde müjdeleri ardı ardına duymaya alıştık. Emeklilerden, işçilere, memurlardan ve emekçilere kadar birçok kişiye yönelik peş peşe müjdeler geldi. Şimdi ise öğrenciler için bir müjde duyuldu.
Bildiğimiz gibi Türkiye’de yaz tatili genellikle Haziran ve Eylül ayları arasında gerçekleşiyor. Okullar Haziran’ın ortasında kapanıyor ve büyük bir aksilik olmadığı sürece Eylül’ün ortasında yeniden açılıyor. Tatil periyodu belirlenirken en önemli faktörlerden biri tabii ki hava sıcaklıkları oluyor. Bu durum sadece Türkiye’ye özgü değil, Avrupa ülkelerinde de yaz tatilleri hava sıcaklıkları göz önünde bulundurularak belirleniyor.
Son yıllarda küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklar önemli ölçüde artış göstermeye başladı. Artık Mayıs’ın ikinci yarısından itibaren yaz mevsiminin başladığını ve Ekim’in sonlarına kadar sürdüğünü biliyoruz.
Bir Müjde Daha: Öğrencilere Uzun Bir Yaz Tatili Müjdesi!
Bu durumu göz önünde bulunduran birçok Avrupa ülkesi, önümüzdeki yıldan itibaren okul tatillerini Haziran-Eylül yerine Mayıs-Ekim periyoduna çekmeyi planlıyor. Okullar Mayıs ayının ortasında kapanacak ve Ekim ayının ortasında açılacak. İsteyen öğrenciler için Eylül ayının ortasından itibaren uzaktan eğitim şeklinde oryantasyon eğitimleri düzenlenecek. Bu eğitimlere katılım ise zorunlu olmayacak.
Bu durum bizi ilgilendiren nokta ise şudur: Genellikle Türkiye’de eğitim sistemi olarak Batı örnek alınmaktadır. Dolayısıyla, Batı’da yaygınlaşan bir sistemin Türkiye’ye uygulanması da zamanla gerçekleşebilir, özellikle seçim sonrasında hükümetin Batı yanlı bir yönetim şekillendirmesi durumunda tatil süresini Batı’ya göre ayarlayabilir.
Ancak buradaki temel sorun, velilerin bu tatil düzenlemesine karşı çıkabilecek olmalarıdır. Şimdi size sormak istiyorum, sizin düşünceniz nedir? Avrupa gibi yaz tatilinin Mayıs-Ekim ayları arasında olması nasıl olurdu?