Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) tarafından organize edilen konferanslarda “Yunus Emre Eskişehir’de, Mehmet Bey de Konya’da” ifadeleri vatandaşlardan tepki topladı.
- Kartap organizesinde UNESKO Yunus Emre yılı kapsamında düzenlenen konferansta Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın “Yunus Emre’nin Eskişehir Sarıköy’de” ifadelerinin ardından Türk Dil Bayramı dolayısı ile yine Kartap tarafından organize edilen Yusuf Benli konferansında Karamanoğlu Mehmet Bey’in mezarının Konya’da olduğunu söyledi.
Padişah Tahtını evine götürdü
Yusuf Benli 2011 yılında, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü olduğu dönemde de sarayda sergilenen 3’üncü Selim’e ait tahtı evine taşıtmasıyla gündeme gelmişti. Öte yandan Konya Valiliği’ ne yapılan ihbarda, Konya İl Müzeler Müdürü Yusuf Benli’nin bazı usulsüzlükler yaptığı iddia edilmişti.
MİLYONLARCA LİRA ZARAR İDDİALARI BASINDA YER ALMIŞTI SABAH GAZETESİ
Yusuf Benli; Mehmet Bey’in Mezarı Konya’da
745. Türk Dil Bayramı kapsamında KARTAP tarfaından organize edilen Arkeolog Yusuf Benli konferansında Benli, Karamanoğlu Mehmet Bey’in mezarının Konya’da olduğunu söyledi.
Benli Konya Mevlâna Müzesi’nde yaptıkları bir restorasyonda ortaya çıkan bir sanduka ve kitabenin Karamanoğlu Mehmet Bey’e ait olduğunu söyledi.
Yusuf Benli konferansında şu ifadelere yer verdi; “2014-2015 yıllarında Mevlanâ Asitanesi’nin şimdi mescit olarak kullanılan ama aslında zikirhane olan bölümünde yapılan restorasyon sırasında diğer sandukalardan biri çok farklı ve dikkat çekiciydi. Bu sanduka öncelikle Selçuklu sanduka tipinde idi. Yazısı da Selçuklu sülüsü idi. Kitabesine gelince bir bölümünde Âyete’l-kürsî vardı. Sanduka gövdesinde ise sanduka sahibinin adı yazılı idi. Yazılı olan ad ise; Mehemmed bin Karaman! Yani Karaman oğlu Mehemmed!”
İlber Ortayli; Yunus Emre Sivrihisarlıdır
Yine 2021 Yunus Emre yılı dolayısı ile Kartap Tarafından organize edilen konferansta Prof. Dr. İlber Ortaylı Karaman’da Yunus Emre’nin Eskişehir Sivrihisar ilçesine bağlı Sarıköy’de doğduğunu söylemişti.
Ortaylı açıklamasında; “Yunus Emre kimdir? Bir orta Anadolu köylüsü olduğu açıktır. Doğum yeri konusunda çok fazla münakaşa yoktur; Sarıköylüdür. Sarıköy Sivrihisar’ın (Sivrihisar, Eskişehir’in ilçesi) köylerindendir. Köyün adını da Yunus Emre yaptılar. Nerede gömülü olduğu ile ilgili dört rivayet vardır. Bir derviş doğduğu yerde gömülmüş olmayabilir. İlki burasıdır. ikincisi Nallıhan civarında Taptuk Emre’ye yakındır. Burada ikamet ettiği düşünülüyor. Üçüncüsü Aksaray’dır. Dördüncü rivayet de Karamandır.” dedi.
Çok sayıda Karamanlı şu soruyu soruyor: Kartap ne yapmaya çalışıyor?
bu konuda bu kadar net bilgiler internette malesef yok bu yüzden çok iyi ve başarılı olmuş teşekkürler.